Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar dergisinin bu sayısında, derinleşen ekonomik krizlerin yarattığı zorluklara karşı feminist politika önerilerini ve mücadele pratiklerini ele alıyoruz. Ekonomik krizlerin toplumsal cinsiyet boyutunu ve kadınların bu…
Sayı 45 - 2024
Merhaba
Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar dergisinin bu sayısında, derinleşen ekonomik krizlerin yarattığı zorluklara karşı feminist politika önerilerini ve mücadele pratiklerini ele alıyoruz. Ekonomik krizlerin toplumsal cinsiyet boyutunu ve kadınların bu süreçte yaşadığı çok katmanlı sorunları tartışırken, aynı zamanda alternatif çözüm önerilerini ve dayanışma deneyimlerini görünür kılmayı hedefliyoruz.
Küresel ekonomik krizlerin ve özellikle kriz yönetim biçimlerinin toplumsal olarak dezavantajlı gruplar üzerindeki çok boyutlu etkilerini ele aldığımız bu sayıda ilk olarak Penny Griffin’in “Ekonomik Kriz, Kemer Sıkma Politikaları ve Yönetişimin Toplumsal Cinsiyeti: Feminist Bir Yaklaşım” başlıklı makalesi yer alıyor. Makale, kriz yönetimi söylemleri ve politikalarının toplumsal cinsiyeti ne şekilde kullandığını ve bu durumun küresel finans sistemindeki ayrıcalıklı yapıların gücünü nasıl pekiştirdiğini ele alırken, aynı zamanda, feminist eleştirilerin etkisini nasıl azalttığını tartışıyor.
Sayı | 45
2024
Çeviren: Öykü Tümer Feminist akademisyenler krizlerin küresel yönetişimin gündelik bir tekniği haline gelme biçimlerini dikkatle takip etmişlerdir. “Kriz yönetimi”nin belirli iktisadi düzenlerin iktidarını sağlamlaştırma, itiraz ve eleştirinin olanaklarını ve alanını…
Söyleşiyi yapan: Ayça Günaydın, Zeynep Kutluata Çevrimiçi, Eylül 2024 Bu söyleşi, ekonomik ve siyasal krizler, teknolojideki gelişmeler ve toplumsal dönüşümler bağlamında, feminist bir ekonomi perspektifi sunan ‘mor ekonomi’ modelini…
Bu yazının amacı feminist öğreti ile Marksist, post-Keynesçi ve ekolojik siyasi iktisadın sentezine dayalı mor, yeşil, kırmızı bir alternatif iktisadi programın ana bileşenlerini tartışmak. Adil ve sürdürülebilir gelişme, hem yeşil…
Şemsa Özar ve Emel Memiş[1] Bu yazı, kadınlar için yaşlanmanın toplumsal ve politik boyutlarını, özellikle yoksulluk, bakım ihtiyaçları ve sistemik eşitsizlikler açısından inceliyor. Feminist bir bakış açısıyla, yaşlanan nüfusa dair…
Bu çalışma Seray Şahiner’in eserlerinde toplumsal cinsiyet ve yoksulluk ilişkisine odaklanarak yazarın kadın yoksulluğunu nasıl ele aldığını tartışmayı hedeflemektedir. Toplumcu gelenekten beslenen Şahiner’in yazınında toplumsal cinsiyet boyutu öne çıkar. Yazar,…
Çeviren: Büşra Üner İşsiz işçilerin hareketleri Arjantin’de neoliberal kemer sıkma önlemlerinin zirvede olduğu, 1990’larda, artan işsizliğe karşı ortaya çıktı ve bu hareketler zaman içinde, ülkenin 2001 ayaklanmasında önemli bir rol…
Söyleşiyi yapan: Seda Saluk Çeviren: Seda Saluk Denizli-Northampton, Temmuz 2024 Feminist Yaklaşımlar’ın bu sayısında, üreme hakları ve özgürlüklerine yönelik dünya çapındaki güncel saldırıları ve bu saldırılara karşı mücadele stratejilerini…